منظور از ماهیت حسابداری چیست؟

منظور از ماهیت حسابداری چیست؟ پاسخ این سوال این است که همه چیز در حسابداری، از جای آغاز می شود که با رسم یک ترازنامه، بعضی از حسابها را در سمت راست و باقی حسابها را در سمت چپ جای گذاری می کنیم. ماهیت هر حساب، مبنای تقسیم بندی آن‌ها می باشد.

چرایی ماهیت حسابداری

ماهیت حساب های حسابداری عملاً دو حساب  از موارد زیر است:

به خاطر داشته باشید که ماهیت هر حساب به این بستگی دارد که آیا دارایی است، مکمل دارایی اگر بدهی، سرمایه، نتایج هزینه ها و درآمد باشد.

می دانیم که حسابداری ثبت سیستمی تراکنش های مالی و ارائه اطلاعات مربوط به افراد مناسب است. ویژگی های اساسی حسابداری به شرح زیر است:
1. حسابداری یک فرآیند است:  فرآیند به روش انجام هر کار خاص گام به گام با توجه به اهداف یا هدف اطلاق می شود. حسابداری به عنوان فرآیندی شناخته می شود که وظیفه خاص جمع آوری، پردازش و انتقال اطلاعات مالی را انجام می دهد. در انجام این کار، مراحل مشخصی مانند جمع‌آوری ثبت داده‌ها، جمع‌بندی طبقه‌بندی، نهایی‌سازی و گزارش‌دهی را دنبال می‌کند.
2. حسابداری یک هنر است: حسابداری هنر ثبت، طبقه بندی، خلاصه و نهایی کردن داده های مالی است. کلمه «هنر» به نحوه اجرای چیزی اشاره دارد. این دانش رفتاری شامل خلاقیت و مهارت خاصی است که ممکن است به ما در دستیابی به برخی اهداف خاص کمک کند. حسابداری یک روش سیستمی متشکل از فنون معین است و کاربرد صحیح آن نیازمند مهارت و تخصص کاربردی است. بنابراین، ذاتاً حسابداری یک هنر است.

ماهیت حسابداری

3. حسابداری وسیله است و هدف نیست: حسابداری به نتایج مالی و موقعیت یک واحد تجاری پی می برد و در عین حال این اطلاعات را به کاربران خود اطلاع می دهد. سپس کاربران بر اساس چنین اطلاعاتی تصمیمات خود را می گیرند. بنابراین می توان گفت که حفظ حساب ها می تواند هدف اولیه هر شخص یا نهادی باشد. از سوی دیگر، هدف اصلی ممکن است تصمیم گیری بر اساس اطلاعات مالی ارائه شده توسط حسابداری شناسایی شود. بنابراین، حسابداری به خودی خود یک هدف نیست، بلکه به دستیابی به یک هدف خاص کمک می کند. بنابراین می گویند حسابداری «وسیله ای برای رسیدن به هدف» است و «فی نفسه هدف» نیست.
4. حسابداری با اطلاعات و معاملات مالی سر و کار دارد. حسابداری معاملات مالی و تاریخ را پس از طبقه‌بندی آن ثبت می‌کند و نتیجه آن را برای مدت معینی نهایی می‌کند تا به کاربران خود برساند. بنابراین حسابداری از ابتدا تا انتها در هر مرحله با اطلاعات مالی سروکار دارد. فقط اطلاعات مالی موضوع آن است. به اطلاعات غیر پولی از جنبه غیر مالی نمی پردازد.
5. حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است: حسابداری به عنوان انبار اطلاعات شناخته شده و مشخص می شود. به عنوان یک عملکرد خدماتی، فرآیندها را جمع آوری می کند و اطلاعات مالی هر واحد تجاری را به اشتراک می گذارد. این رشته از دانش برای پاسخگویی به نیازهای اطلاعات مالی مورد نیاز گروه های مختلف ذینفع تکامل یافته است.

ماهیت حسابداری

انواع ماهیت حسابداری

انواع ماهیت حساب ها معمولا به دو دسته بدهکار و بستانکار تقسیم می شود. علاوه بر این دو مورد، بخش های دیگری هم وجود دارد که در تشخیص ماهیت حسابها تاثیر دارد. این ماهیت ها به شرح زیر هستند:

1_ ماهیت بدهکار

حساب هایی مانند: دارایی های جاری، دارایی های ثابت، هزینه ها و بهای تمام شده کالا، حساب هایی هستند که ماهیت بدهکار دارند. حساب هایی که باعث افزایش دارایی های شرکت می‌شود ماهیت بدهکار را دارند.

افزایش هر دارایی در سمت راست به عنوان بدهکار حساب آن دارایی ثبت و کاهش هر دارایی در سمت چپ به عنوان بستانکار حساب آن دارایی ثبت خواهد شد.

2_ ماهیت بستانکار

به حساب هایی مانند بدهی های جاری، بدهی های بلند مدت، سرمایه و درآمد حساب هایی با ماهیت بستانکار می‌گویند. در اصل حسابی که باعث کاهش دارایی های شرکت شود مانند حساب درآمد، ماهیت بستانکار دارد.

ماهیت حسابداری

ماهیت حسابداری شناسی در حسابداری

در ترازنامه، دارایی‌ها سمت راست و بدهی‌ها و سرمایه در سمت چپ نوشته می‌شوند. ضمن اینکه به دلیل تعادل موجود بین دو طرف، این فرمول به دست می آید:

دارایی=بدهی+سرمایه

ماهیت حسابداری در حسابها چیست؟

ماهیت حساب یعنی اینکه هر نتیجه حسابداری چه در حالت افزایشی و یا کاهشی در کدام سمت یک حساب، راست (بدهکار) و چپ (بستانکار) ثبت می شود، همچنین آن حساب در طی دوره و یا پایان دوره در کدام سمت قرار می‌گیرد. بنابراین مانده حساب تابع ماهیت حساب می باشد.

ماهیت دوگانه حسابداری

  • برعکس حسابهای قبلی معرفی شده که می بایست حتما هرکدام در جای مشخص شده (در سمت چپ یا راست ترازنامه و سایر صورت های حسابداری) قرار داشته باشند، حساب هایی هم وجود دارند که ماهیت دوگانه حسابداری دارند.

Shape